Správa nájmu bytu, jak se postupuje?

Jak funguje Správa nájmu bytu? Mám si dělat starosti o pronajatý byt? Co se po vlastníkovi bude chtít? V článku Vám sdělíme zejména postup před převzetím bytu do naší správy a zahájení výkonu správy pronájmu.

Pronájem bytu jsou starosti

Mgr. Markéta Vrchotová
správa nemovitých věcí
BYTY Západ, s.r.o.
sprava@bytyzapad.cz
tel. 775 955 735

Pokud jste se rozhodli pronajímat svou nemovitost, jistě jste se setkali s mnohými problémy souvisejícími s nájmem. Ať už jste potkali klasického nájemníka neplatiče, nebo jste řešili vyúčtování v průběhu roku, úklid po nepořádném předchozím nájemci nebo opravy, které po Vás nájemce požadoval. Také jste možná řešili akutní havárií, zničený nebo poškozený byt od domácích mazlíčků, a dokonce se vám mohlo stát, že jste  řádně neukončili předchozí nájem a s odstupem času vás kontaktuje tehdejší nájemce s finančními nároky. Jistě to byly a jsou nemalé starosti a Vám tak sebraly spoustu času, energie a nervů. Jde to však i  jinak… Můžete oslovit firmu, jenž se specializuje na správu pronájmů a s těmito těžkostmi má nejen zkušenosti, ale dokáže je také vhodně a rychle řešit. Takovou firmou je společnost BYTY Západ, s.r.o.. Já se jmenuji Markéta Vrchotová a v naší společnosti mám na starost právě výkon správy pronájmů.

Chci správu nájmu, jaký je postup?

Nejprve se sejdeme na schůzce, kde si sdělíme vzájemné požadavky. Zejména tedy o jakou nemovitost se vlastně jedná, jestli se nachází v Plzni, Praze nebo jinde, dále si sdělíme požadovanou výši nájemného, jakého nájemce preferujete, atd.. Musíme se důkladně seznámit s Vaší nemovitostí. Je důležité, abychom nemovitost znali a byli tak připraveni jednat v případě nenadálých situací, či oprav. Proto je vhodné sejít se přímo v nemovitosti, kde má správa pronájmu probíhat, ale není to nezbytně nutné. Pakliže se domluvíme, pošleme vám po této prvotní schůzce návrh Smlouvy o správě, kde jsou vymezeny veškerá vzájemná práva a povinnosti. Po uzavření této smlouvy a s ní související Plné moci ke správě si již můžete oddychnout, protože vaše starosti se stávají našimi starostmi a vy pouze čekáte na první nájem.

Úklid, realitní činnost a pak až správa

Naše společnost zajišťuje služby v oblasti realit, správy a úklidu. A správa nájmu bytu vyžaduje od každé oblasti něco. Dalším krokem tedy bývá úklid a to zdarma v rámci služby zákazníkovi. Pakliže chceme byt co nejvýhodněji pronajmout, je vhodné ho perfektně připravit a teprve pak začít nabízet. Proto byt nejprve důkladně uklidíme, tzn. kompletně sanitu, kuchyni, myjí se  okna, vytírá se, luxuje, apod. V případě, že je to zapotřebí, náš technik zařídí i drobné opravy typu nové žaluzie, oprava vodovodní baterie, ale zajistíme i kopie klíčů od bytu, výmalbu, či revize elektřiny. To už jsou záležitosti, na kterých se finančně podílí vlastník bytu a to vždy po předchozí domluvě. Každopádně když to shrnu, celý byt si pro pronájem kompletně připravíme.

A jdeme do realit...

Používáme nástroje moderní realitní kanceláře. Vaši nemovitost doslova nasnímáme profesionální technikou, vyhotovíme nejen klasické fotografie, případně videoprohlídku, ale zejména 360st. panoramatické fotky každé místnosti, které nám pomohou v případě vzniku škody v budoucnu. Poté začíná klasická realitní činnost. Samozřejmostí je provádění prohlídek se zájemci o nemovitost. Vybraného nájemce v případě zájmu konzultujeme s Vámi, nájemce je lustrován kontrolním systémem, zda je dle veřejně dostupných informací finančně spolehlivý. Fáze výběru nájemce je prakticky nejzásadnější. Troufám si však sebevědomě tvrdit, že s výběrem nájemce máme všichni ve firmě letité zkušenosti, odhad na lidi a dokážeme odhalit problémové jedince, kterým byt nepronajmeme. 

Co se dále vyžaduje od vás?

Následuje sepsání nájemní smlouvy s nájemcem, vy však již nic nepodepisujete. Od chvíle, co s námi uzavřete smlouvu o správě se nemusíte vůbec o nic starat. Nicméně, pakliže si to přejete, jste podrobně informováni o prohlídkách, budoucím nájemníkovi a vůbec o celém procesu. Po oficiálním předání bytu nájemci již nastává čas, kdy  pouze inkasujete předem domluvené nájemné a o všechny starosti související s Vaší nemovitostí se již staráme my. Vaši investiční nemovitost můžete sledovat v našem systému, kde po přihlášení vidíte vše podstatné, tj. zejména fotografie z kontrolních prohlídek, nájemní smlouvu, přehled plateb nájemného, změny osoby nájemce, pojištění domácnosti, vyúčtování služeb, atd..  Vaši investiční nemovitost tak máte i nadále stále pod kontrolou. 

Pakliže jsme Vás zaujali, neváhejte nás oslovit, působíme především v Praze a Plzni. Zavolejte nebo napište na shora uvedený kontakt a přenechejte správu pronájmu vašeho bytu profesionálům.