Pronajímání bytu bez starostí

Přemýšlíte o koupi nového bytu na investici? Nebo byste jen rádi pronajímali váš nevyužitý byt? Nechte se inspirovat příběhem v článku a využijte služeb, které některé dnešní moderní realitní kanceláře nabízí. Správa pronájmů či Garantovaný nájem.

Pronajímání bytu bez starostí aneb výhody služby správy pronájmů.

Jestli někdy přemýšlíte o koupi bytu na investici nebo byste chtěli pronajímat váš nevyužitý byt, pak se nechte inspirovat příběhem naší společnosti BYTY Západ. Specializujeme se na prodej a pronájem bytů s následnou správou pronájmů. Pokud jste o správě pronájmů ještě neslyšeli, pak vám v krátkosti vysvětlíme, co všechno v sobě tento termín skrývá.  

Manželé Josef a Ludmila Svobodovi se krátce po zaslouženém odchodu do důchodu rozhodli koupit byt s tím, že ho budou pronajímat a v budoucnu ho v případě potřeby dostanou jejich děti. Dali tedy dohromady našetřené peníze a po konzultaci se synem, který jim s výběrem vhodného bytu pomáhal, se definitivně rozhodli a byt koupili. Jednalo se o starší byt v Plzni, v cihlové zástavbě o dispozici 3+1 s lodžií a hezkým výhledem do okolí. Tramvaj i vysokoškolské koleje nedaleko, velké město, tedy potenciál solidního výdělku k důchodu.

Už při první prohlídce bytu jsme manžele Svobodovi informovali o tom, že nemovitost je velmi vhodná jako investiční byt. Přidali jsme jim pár rad ohledně drobných úprav bytu. Především jednu zásadní: „Do investičního bytu rozhodně není potřeba příliš investovat, protože náklady do kompletní rekonstrukce se Vám v poměru s tím, o kolik navýšíte nájem za zrekonstruovaný byt takřka nikdy nevrátí“, sdělil zájemcům Mgr. Michal Vrchota, jednatel společnosti a zároveň realitní makléř. 

Koupě bytu proběhla velmi rychle a nic nebránilo tomu, aby se manželé Svobodovi mohli s nadšením vrhnout do rekonstrukce, kterou plánovali. Na radu makléře do bytu příliš neinvestovali, rekonstrukce je vyšla zhruba na necelých padesát tisíc korun a vzhledem k tomu, že si Svobodovi většinu rekonstrukčních prací dělali sami, trvala asi měsíc. 

Novopečení vlastníci se rozhodli využít služby Správu pronájmu. Vzhledem k tomu, že od bytu bydlí několik desítek kilometrů, příliš se nevyznají v účtování služeb a poplatků, přepisech energií a zkrátka nechtěli řešit problémy s nájemci. Byt se pronajal za 14.000,- Kč plus energie, přičemž vlastníkům bytu po odečtení 9 % za správu pronájmu bytu zašleme necelých 13.000,- Kč.

Po roce pronajímání se s námi pan Svoboda podělil o výhody využití Správy pronájmu: „Opravdu se nemusím o nic starat a každý měsíc mi chodí nájem. Ani pořádně nevím, kdo v bytě bydlí, je to nějaká mladá rodina. Vybrali si je sami (pozn. realitní společnost BYTY Západ), takže jsou za ně zodpovědní. Věřím, že v tomto mají mnohem větší zkušenost, než já a taky si nechtějí přidělávat práci s různými problémovými nájemci. Navíc mi byt realitka pravidelně kontroluje a pořizuje o tom záznam, který dostávám, takže vím, že je vše v pořádku a jsem v klidu. Za ty drobné peníze co si berou to prostě stojí.“

Paní Svobodová dodává: „Vím, že někdy asi před půl rokem byl nějaký drobný problém s placením ze strany nájemce. Realitka to ihned řešila, mají perfektně postavené smlouvy, vysvětlili jim, co a jak, a nájemci si uvědomili, že tudy cesta nevede a už zase platí na čas“. 

S čím vším vám u Správy pronájmu pomůžeme? Řešíme vše s pronájmem související, od sepsání přísné nájemní smlouvy, výběru vhodného nájemce, přes případné neplacení nájemného, až po rozbitou lednici. Cena této služby činí 9 % z čistého měsíčního nájmu inkasovaného od nájemce, přičemž když není nemovitost pronajata, neplatí odměnu ani majitel bytu. Tedy o motivaci pronajmout byt za co nejvyšší cenu a co nejdříve slušným nájemcům e logicky postaráno. Navíc poplatek za správu je daňově odpočitatelná položka. Službu lze poptat nejen v Plzni, ale také v Praze a okolí. 

Kdo by chtěl mít naprostou jistotu výběru nájemného každý měsíc, může využít našeho Garantovaného nájemného, které spočívá v tom, že realitní společnost každý měsíc garantovaně zašle domluvený nájem na účet majitele nemovitosti, a to i v případě, že byt náhodou není obsazen nájemcem. Tato služba je zpoplatněna 15-20% z nájmu, majitel bytu má nicméně naprostou jistotu a garanci, že se mu každý měsíc připíše na jeho účet domluvený nájem.