Jak vybrat realitní kancelář

Přemýšlíte zda využít služeb realitní kanceláře, nebo si prodat nemovitost sám? Pouze kvalitní prezentace nemovitosti nestačí. Pamatujte si, že průměrný makléř si vás najde, špičkového makléře si ale musíte najít vy!

Jak správně vybrat realitní kancelář

Využít služeb realitní kanceláře, nebo si prodat nemovitost sám? To je otázka, kterou si klade mnoho prodávajících. A mnoho z nich si nakonec svou nemovitost prodá raději bez realitní kanceláře. Je pravda, že ne každá realitka poskytuje stejné služby, a ne v každé realitní společnosti pracují odpovědní a svědomití lidé, ovšem narazíte-li na kvalitní realitní kancelář, máte z poloviny vyhráno.  

Jak to vidí majitel nemovitosti

Představme si, že například pan Novák s manželkou a dvěma dětmi se rozhodl, že prodá svůj byt 3+1 s balkonem a koupí kousek za městem novostavbu rodinného domu, který je právě ve fázi výstavby a bude hotový asi za půl roku. Pan Novák je nyní v bodě, kdy se má rozhodnout, zda bude svůj byt prodávat s realitní kanceláří, či jako samoprodejce. Někteří lidé si v tomto okamžiku řeknou, že jim realitka na provizi ukousne hodně peněz a že si přeci vše dokáží zařídit sami. Nutno říci, že značnou část realitních makléřů tvoří lidé, kteří ne zcela přemýšlí nad blahem klienta, které má být vždy prvořadé. Narazit na kvalitního a seriózního člověka je tedy základ, a to je při prodeji nemovitosti vlastně to nejdůležitější. Navíc je vysoce pravděpodobné, že kvalitní makléř bude pracovat v kvalitní a důvěryhodné firmě. Pamatujte si, že průměrný makléř si vás najde, špičkového makléře si ale musíte najít vy, většinou je pouze na doporučení.    

Vraťme se ale k panu Novákovi, který se potýká s klasickými problémy majitele, který chce prodat svůj byt. Pan Novák byt nabízí na dvou realitních serverech, na facebooku, atd. Cenu stanovil dle podobných bytů v dané lokalitě. Bohužel reakce reálných zájemců jsou velmi malé, proběhnou dvě prohlídky s tzv. realitními turisty, bez konkrétního výsledku, spousta zbytečných dotazů „přátel“ na facebooku a po měsíci si pan Novák uvědomí, že jestli nepůjde s cenou výrazněji dolů, s prodejem to nebude tak jednoduché, jak si na začátku myslel. Tak co zkusit tu realitku, zamyslí se. Pan Novák má ze zaměstnání návyk kontrolovat si práci ostatních, a proto se dívá na jeden z větších realitních serverů, porovnává nabídky realitních kanceláří a zjišťuje, že kvalita zpracování a prezentace nabídky je velmi odlišná. Zalíbí se mu však práce jedné z makléřek realitní společnosti BYTY Západ, s.r.o., a osloví ji.

Jak postupuje profesionální realitní makléř?

Makléřka si po telefonu nejdříve zjišťuje základní informace, ptá se na právní stav, dále jak moc se na prodej spěchá a na požadovanou kupní cenu. Majiteli sdělí, jaký postup ve věci prodeje navrhuje a poté si s majitelem domluví schůzku přímo na prodávaném bytě. Byt je nafocen, natočen na video, pořízeny jsou panoramatické snímky každé místnosti, vyžádány jsou materiály k dané nemovitosti, tj. náklady na provoz bytu, výše fondu oprav, energetický průkaz, a další. Makléřka poté softwarově upravuje fotografie a po odsouhlasení a podpisu smlouvy s majitelem zařizuje hlavní část prodeje, tedy nabídku. Makléřka byt k překvapení pana Nováka nabízí ještě o 2,5 % výše, nežli je panem Novákem požadovaná cena, což je mimochodem u této kupní ceny její odměna. Nabídka bytu běží a makléřce se daří, kvalitní prezentace a její zkušenosti na tom mají velký podíl. Makléřka dokáže vyselektovat reálné zájemce, nemovitost přednostně aktivně nabízí firemní klientele a na všech hlavních realitních serverech, pravidelně ji topuje a domlouvá prohlídky. Výsledkem je uzavření trojstranné rezervační smlouvy mezi kupujícím, vlastníkem nemovitosti a realitkou, přičemž tato smlouva předchází přímo smlouvě kupní. Makléřka, právník společnosti i advokát dotahují případ po právní stránce, dolaďují se podmínky předání bytu a zároveň klidné nastěhování do nového domu, pan Novák je nadmíru spokojený a firmu rád v budoucnu doporučí. 

Na co se tedy přesně zaměřit při výběru realitní kanceláře?

Moderní a pokroková realitní kancelář vám zajistí kvalitní prezentaci nemovitosti a to je základ, který především odlišuje profesionální společnosti od samoprodejců, či garážových realitek. Samozřejmostí jsou širokoúhlé fotografie, 3D půdorys nemovitosti, videoprezentace, panoramatické (360 st.) fotografie, záběry z dronu, či obecně z výšky. To jsou vše věci, které velmi dobře prodávají a dostanou na prohlídku i zájemce, kteří by jinak o nemovitost nejevili zájem. Realitní společnost BYTY Západ, s.r.o. nemovitosti předem také vyklízí, zajišťuje výmalbu a standardně námi prodávané nebo i pronajímané nemovitosti uklízí naše úklidové pracovnice. Velmi důležitý je také právní servis nejen před uzavřením Kupní smlouvy, ale také samotná Kupní smlouva, případně Smlouva o advokátní úschově kupní ceny. Důležité je, aby s vámi lidé z firmy komunikovali, aby makléřka byla pravidelně k dispozici na telefonu, aby byly dodrženy všechny termíny, abyste se vždy měli na koho obrátit. 

Když vybíráte realitní společnost, podívejte se určitě na její současné zakázky a jejich počet, to hodně o firmě prozradí, zjistěte si, kde firma sídlí, zda má kancelář pevnou linku, kterou někdo vezme, když zavoláte, jak aktuální má webové stránky a případně zda je vůbec má, jací lidé od pohledu ve firmě pracují, zda jednáte s osobou kompetentní jednat za firmu, zjistěte si, s kým kancelář spolupracuje a co všechno je schopna pro vás zařídit. Než se definitivně rozhodnete, chtějte předem návrh Zprostředkovatelské smlouvy, případně kontakt na advokáta, se kterým firma spolupracuje, čtěte recenze, ptejte se na doporučení. 

Zkrátka, než se pro nějakou realitní kancelář rozhodnete, získejte si i ní veškeré informace, je to velmi důležité. Opravdu vynikající realitní společnost vám dokáže nejen ušetřit čas a peníze za přípravu prodávané nemovitosti, právní a realitní služby, ale dobře odvedenou prací při prodeji Vám dokáže peníze ještě vydělat a mít za to i svoji zaslouženou odměnu.